iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Объждат нов законопроект за образованието в парламента

Объждат нов законопроект за образованието в парламента 05_1432797901

За обсъждане в парламента влиза поредния законопроект в сферата на образованието. Правителството одобри предложените от просветното министерство промени в Закона за висшето образование, които ще позволят обвързване на приема на студенти в университетите с оценката за качеството на обучение и реализацията на кадрите в съответните направления.

Както "Сега" писа, обвързването на приема с оценката за качество и реализацията на кадрите ще позволи на правителството да ограничи или прекрати напълно приема в направления с ниски резултати в отделни университети. Анализ на просветното министерство показа, че при някои от най-модните направления като администрация и управление и икономика може да се стигне до нулев прием в държавна поръчка в близо половината от университетите, които в момента предлагат тези курсове. За сметка на това законопроектът позволява в тези направления да се приемат неограничен брой студенти срещу заплащане на пълните разходи по обучението. В момента има ограничение платените студенти, чийто прием бе допуснат като антикризисна мярка, да не надхвърлят 5% от капацитета на направлението. Ректорите подкрепят тази схема, защото тя им дава възможност да не загубят приходи. В същото време обаче допускането на изцяло платен прием в специалности, които държавата не счита за достатъчно добри като качество, предизвиква и критики.

ОГРАНИЧЕНИЕ

Сред оспорваните предложения ще бъде и новото изискване един преподавател да участва в институционалната акредитация само на 1 висше училище. Сега е позволено един преподавател да се брои на две места. Няма оценка на евентуалния ефект от прилагането на забраната. В законопроекта няма и разпоредби, които да уточняват как ще се прилагат тези текстове спрямо университети, вече получили институционална акредитация, или новият режим ще важи при стартиране на нови процедури. Тези текстове вече са предлагани в предходни изменения на Закона за висшето образование с цел да бъде ограничено набъбването на системата от висши училища, но безрезултатно.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.