iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Образователният министър не е успял да заглуши телефоните

Образователният министър не е успял да заглуши телефоните 05_1432360853

Образователният министър Тодор Танев е поискал заглушаване на мобилните телефони на територията на МОН. Причината е да се разсеят всякакви съмнения за теч на информация оттам, но му е било отказано, тъй като ведомството е в една сграда с президентството.

Това стана ясно при тегленето на варианта за втората задължителна матура по предмет по избор на ученика. В действие са традиционните мерки за сигурност, обясни проф. Танев.

На изпит по математика се явиха учениците от 7-и клас. Зрелостниците пък избираха матура между 13 предмета.

Най-много абитуриенти (17 671) са посочили като втора матура биология и здравно образование. 14 638 са поискали да държат география и икономика, а 11 598 - английски език.

Матурите да са в почивен за децата ден, за да не се прекъсва учебният процес на останалите, които не са на изпит, и да няма стрес за родителите, които да се чудят какво да правят децата си в тези дни. Това лансира по-късно днес проф. Танев в парламента. Най-малкият син на Танев бил в IХ клас и вчера сутринта той бил пред дилемата да го води с него на работа, или да го остави сам. Може матурите да са по-късно във времето или през ваканцията, каза министърът, но уточни, че конкретни предложения ще се правят едва след приемането на новия закон.

Министърът се закле в децата си, че задачата се е генерирала в неговите ръце и няма предварителен теч на информация. Той прие много лично въпросите на журналистите как изтече решеният тест и допусна, че така изкуствено се създава напрежение срещу МОН. Ако имате конкретни факти, хора с имена, доказателства, трябва да съдействате на полицията, настоя пред репортерите Танев. Сега чакал данните от разследването на Икономическа полиция. Отново обясни, че става дума за времето след 9 ч, когато учениците могат да напускат стаите, и най-вероятно тогава е изнесен тестът.

Матурата по български няма да се анулира.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.