iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече хора страдат от сенна хрема през пролетта

Все повече хора страдат от сенна хрема през пролетта 04_1459835687

Кихане, кашляне и сълзене са проявите на сенната хрема, причинени от невидимите полени. Ако сме чувствителни към един от тях, обикновено сме алергични и към цялата му група или семейство, предупреждават докторите. Просто имунната ни система проявява свръхреакция срещу различните дразнители.

Някои от по- дребните полени се разпространяват от вятъра, докато по-едрите се пренасят от насекоми. Въздушните течения разнасят главно три групи дразнители - житни, дървесни и тревисти полени. Мръсният градски въздух може да повиши риска от алергична свръхчувствителност. Освен това заседналият живот между четирите стени ни прави по-уязвими от домашния прах и множество нови кръстосани алергени, намиращи се в екзотичните плодове и домашните любимци.

Алергените се определят чрез тестване в специализирани лечебни заведения. У нас обикновено се тества кожата от вътрешната страна на ръката под лакътя. В цивилизования свят хората с алергия обикновено използват климатични инсталации вкъщи и в колата си. Те не позволяват на полените и праха от улицата да проникнат в помещенията и поддържат известна влажност на въздуха при определена температура.

Извън препаратите, които докторът ще ни изпише, ние можем да си помогнем и сами. За да отмием дразнещите частици е добре по-честото плискане с вода на очите и промиването на ноздрите с физиологичен разтвор.

С профилактична цел е препоръчително дългата коса да се мие по-често, а дрехите, с които сте били навън, да не остават в спалните. Полепналите по тях полени ще ни мъчат и дразнят цяла нощ.

За увеличаване на противоалергичната защита на организма ще помогне приемането на таблетки, съдържащи калций, магнезий и витамин С.

Освен традиционната медицина с ефективни препарати за стимулиране на противоалергичната защита и за облекчаване на оплакванията от сенната хрема разполагат и хомеопатите. Ако вярвате обаче на този вид лечение, задължително ще трябва да посетите специалист, който да ви предпише строго индивидуално лечение в зависимост от конкретните оплаквания.

Освен пълноценната диета с обилие на плодове и зеленчуци докторите съветват да укрепваме организма си и с по-активен двигателен режим.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.