iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


При постенето надебеляваме

При постенето надебеляваме 04_1460871137

Средно с три килограма по-тежки стъпват на кантара постещите по време на най-дългото и строго въздържание - великденското, като килограмите се трупат рязко заради консумацията на голямо количество калорични въглехидратни храни. Това отчитат специалисти по хранене.

„За да заситят глада си, много хора посягат към тестени и мазни храни, мекици, картофи и ориз, които имат висока калорийна стойност, но не създават дълго усещане за ситост като месото и яйцата“, обясни пред „Труд“ диетологът проф. Донка Байкова. Подобен начин на хранене за дълъг период от време сериозно пренатоварва храносмилателната система, което често води до болки и допълнителни проблеми.

По време на дългия пост се увеличават и случаите на настинки заради дефицитното количество на основни хранителни вещества. През последните дни все повече спазващи християнската традиция пълнят лекарските кабинети, отчитат здравните експерти. Именно краят на поста се оказва най-тежък за организма, тъй като тогава запасите от важни елементи са изчерпани.

„Сезонът е много рисков, особено за постещите. Имунната защита се понижава, температурите са много променливи, а и се увеличава популацията на микроорганизми и вируси“, обясни още Байкова.

Тя уточни, че организмът складира запаси от някои ценни вещества за около 20 дни и след това те започват да липсват. Някои могат да се набавят и от неживотински продукти, но там са в други съединения и голяма част от тях стават неизползваеми“, посочи диетологът.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.