iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Появи се нова държава на Балканския полуостров

Появи се нова държава на Балканския полуостров 04_1429168486

Нова държава се роди на Балканския полуостров. Тя се намира на ничия земя между Сърбия и Хърватия. Това съобщи сръбският в. „Блиц“. С

траната се казва Либерланд и се простира на 7 кв. км, като според изданието тя е „нова независима суверенна държава“ със свое знаме, герб и конституция. Едната й граница е река Дунав, а неин президент е чехът Вит Йедличка.

Всеки, който иска да живее в Либерланд, трябва да спазва принципа "Живей и остави другите да живеят", а не да бъде екстремист. Държавата си има и собствен сайт, в който са описани целта и основните принципи, по които тя съществува. "Целта на създателите на новата държава е да създадем общество, в което могат да живеят честни хора, и където държавата не вгорчава живота на хората с ненужните ограничения и такси. Основателите са вдъхновени от Монако, Лихтенщайн или Хонконг".

Либерланд има знаме, герб, конституция и закони и макар знамето да се развява от едва няколко дни, вече се издирват кандидати за граждани.

Всеки може да стане поданик на модернистичната държава, при условие че не е комунист, неонацист или екстремист и няма криминално минало.

Освен това гражданите трябва да уважават частната собственост. Мераклиите могат да кандидатстват за гражданство по имейл, в който да се представят и да разкажат защо искат да станат либерландци. Като бонус се приема, ако прикачат автобиография към молбата си. Заедно с това трябва да се изпрати и сканирано копие на лична карта, в което са прикрити данните за ЕГН, подпис и номера за социални осигуровки.

Президентът на Либерланд посочва, че за момента се приемат само електронни заявления, тъй като в държавата няма физически съществуваща поща.

Вит Йедличка е от маргинална дясна партия, близка до бившия премиер и президент на Чехия Вацлав Клаус, уточнява в. „Блиц“. Държавният глава изразява надежда, че "независимата и суверенна Либерланд" първо ще бъде призната от Сърбия и Хърватия, на които се готви да изпрати дипломатическа нота.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.