iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Плачът може да ни доведе до дълбока старост

Плачът може да ни доведе до дълбока старост 05_1432886932

Най-разпространеното пожелание у нас е „Да си жив и здрав“. Малко хора обаче знаят какви са тайните на дълголетието. Те се оказват колкото прости, толкова и непопулярни.

Един от големите секрети за достигане до дълбока старост са сълзите.

Плачът ни прави по-здрави и щастливи, смятат лекари. Друга тайна на дълголетието се оказва почесването. За да не прекараме последните 10-20 години от живота си в плен на куп коварни болести, лекарите съветват да не пропускаме да пием по чаша червено вино всеки ден, да правим дълги разходки в парка и да спортуваме в приятна компания.

Ето и кои са петте най-странни, но изключително важни тайни за дълголетие.

Почесването

Това е сигурно най-необичайният начин за удължаване на живота. Екип учени от Университета “Кеймбридж” са установили, че навикът за чесане при маймуните води до увеличено отделяне на ендорфин - специалният хормон на радостта. Според британските специалисти почесването е успокояващ и хармонизиращ жест, който помага на организма да се справи с нервното напрежение, а същевременно е дейност, която прочиства тялото от вредните свободни радикали.

Плачът

Тази “тайна” на дълголетието е неочаквана може би за мнозина. Но според Уилям Фрей, специалист по лакримология (науката за сълзите), хората, които от детство сдържат сълзите си, в по-нататъшния си живот боледуват по-често и умират по-рано, пише здраве.бг. Ученият смята, че това е особено валидно за момчетата, които от рано се учат да “бъдат мъже”. Разбира се, мнозина оспорват подобна зависимост, но и те не привеждат доказателства, че плачът е вреден за здравето, т.е. заслужава си да се опита.

Сватба на 18

Лекарите твърдят, че хората, които са се бракосъчетали на младини, имат по-дълъг и щастлив живот. Според специалистите на това се дължи фактът, че на Изток днес е прието хората рано да създават семейство и не са редки случаите, в които и мъже на 80-90 г. правят здрави деца. Арабските лекари са обяснявали този факт с мнението, че бракът прави човек отговорен и му помага достойно да извърви житейския си път.

Семейните скандали на мама

Съвременната психология смята, че човек трябва свободно да изразява своите емоции. Според любопитните резултати от едно скорошно изследване жените, които изразяват емоциите си на висок глас, по-лесно и бързо преодоляват стреса. При мъжете скандалите пък се оказват напълно противопоказни. Ако повишават често тон, те увеличават риска от поява на сърдечносъдови заболявания. Т.е. лекарските препоръки потвърждават матриархалното правило, според което жената вика на мъжа си, а той мълчи. И всичко това в името на дълголетието.

Продуциране

Творческата дейност е много важна за хората в зряла възраст. Според лекари много по-важно е да да създаваме идеи, които да реализираме, отколкото да киснем във фитнеса, след 50-ия ни рожден ден. Всички варианти, при които мозъкът мисли, създава, мечтае и реализира различни идеи, са особено полезни за тялото и дълголетието, смятат лекарите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.