iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От какви фобии страдат известните хора

От какви фобии страдат известните хора 05_1433060256

Броят на най-разнообразни фобии, от които страда човечеството, непрекъснато расте. Преди фобиите са били 300, а днес тази цифра надхвърля 1000.

Най-краткото обяснение за тези мощни натрупвания е прогресът и цивилизацията. Преди 500 години например никой не е страдал от "верминофобия" - страх от микроби, понеже никой не е знаел, че микробите съществуват. Съвременният свят дължи свръхпритеснението си от нечистотии на рекламите, които постоянно внушават за опасности навред около нас. Шоубизнесът и световните красавици, които пълнят светските хроники, са причина за тревогата към непривлекателността на телата ни - дисморфофобия. Нуждата на по-възрастното поколение да се адаптира към изискването да ползва компютри води до киберфобия. А вече съществува и дума, която обозначава страха от дълги думи: хипопотомонстросескиппедалофобия.

Почвата за развитие на подобни страхове според психолозите е комбинация между богато въображение и силен ум с деликатна емоционалност и изживяване на сериозен стрес. Един английски психотерапевт нарича фобията "глупостта на умните хора", защото тя поразява предимно хора с висок коефициент на интелигентност. В този смисъл не е случайно, че от куп фобии страдат някои от най-известните актьори, певци и изобщо знаменитости със световен авторитет. Ето кои са странните и често убийствени страхове, от които известните са погълнати.

Джони Деп с невроза от тв интервюта

На всеки правят впечатление странните и симпатични гримаси на Джони Деп в "Карибски пирати". Тази прекалена възбудимост на мимиките обаче не се учи в театралните и киноколежи, а идва от собствената му невротичност. Известно е, че Деп никога не гледа собствените си филми, но това е нищо в сравнение със страха му от телевизията. Джони често е обладаван от панически състояния, когато трябва да дава живо интервю по телевизията и единствено дисциплината му на актьор му позволява да се овладее. Било му особено трудно в началото на кариерата, когато било повече от задължително да се появява по телевизията, за да гради имиджа си. "Едва издържам на напрежението. Имам фобия от телевизионни камери", споделя човекът, когото камерите обичат най-много.

Освен това актьорът страда и от коулрофобия - страх от клоуни. Задължителната усмивка, прекаляването с червения грим, избеленото до крайност лице предизвикват в него пълен ужас. Никак не е случайно и че един от най-четените романи на Стивън Кинг - "То", разчита именно на образа на клоуна като съвършеното зло. Интересното е, че за да се справи със страха си, Джони Деп колекционира малки фигурки на различни клоуни и понякога ги съзерцава дълго. Същата фобия от гримирани палячовци има и Даниел Радклиф.

Ума Търман е с клаустрофобия

Цели 7% от населението страдат от клаустрофобия, която е една от най-разпространените "интимни ужаси" на съвременния човек. Но Ума Търман е съвсем краен случай. Музата на Тарантино винаги е на тежки успокоителни, когато й се налага да лети в самолет. Избягва ресторанти, барове, дискотеки и купони, освен ако не са на съвсем широки пространства. А най-фрапантното е, че във втория "Kill Bill" Тарантино й предлага да не ползва дубльор в сцената, в която трябва да стои затворена в ковчег. Ума се навила - Куентин я убедил, че по подобен начин ще успее да излекува параноята си. Нищо подобно - писъците, които чуваме в лентата, са реални и принадлежат на самата Ума. "Това беше най-гадното преживяване в живота ми. Не знам как изобщо се вързах на Тарантино", споделя Ума. Режисьорът обаче останал доволен, защото получил максимално автентични крясъци.

Лейди Гага я е страх от всичко

Имиджът на Лейди Гага не е рекламен трик, който да й донесе популярност - или дори и да е такъв, отговаря добре на собствената й натура. Певицата навремето дори посвети специален албум на фобиите си. На първо място, Гага се страхува от собствените си фенове. И многократно е изпадала в ужас от близки срещи с тях, даване на автографи, селфита с непознати и прочие. Основният страх на лейдито бил да не свърши като Джон Ленън и някой маниак като Чапман да не реши да стане световноизвестен за нейна сметка. Другата й силно изразена фобия е страхът й от телефона - тя мрази да говори по собствения си джиесем и е добре известно, че само най-близките й знаят номера й. Навремето тя призна, че сред многото й страхове присъства един съвсем неприятен - от секс и интимност. Гага прекарала дълго време без партньор именно заради този си проблем. Нарича се впрочем еротофобия.

Най-забавното е, че в Щатите преди години бе регистрирана фобия от самата Лейди Гага, която няколко американци започнали да изпитват. Малко или много тази фобия представлява ужас от физиономията й, когато я видиш някъде. На шега тъй нареченият градски речник (Urban Dictionary) описва тази фобия с думата гагафобия и следното определение: ирационалният страх от всичко свързано с Лейди Гага и особено нейната музика.

Кармен Електра се плаши от вода

Ролята на спасителка на плажа всъщност е една от най-зле отговарящите на персоната на Кармен Електра. Синеоката сексикона не може да плува и всеки неин опит да се овладее във водата завършвал със сериозна паникатака. Сцените, в които й се налагало да престоява във вода в "Спасители на плажа", се заснемали по особено сложен начин, който изнервял на макс операторите, но нямало как - подобна красавица в главна роля не била за изпускане.

Уди Алън ходи с лекари

Уди Алън би могъл да направи доста филми от собствените си фобии. Един от най-известните му страхове е, че толкова се притеснява да не прегрее, че измерва температурата си на всеки два часа. Освен това изпада в истерия всеки път, когато го приближат деца или кучета. Страхува се също така от слънчевите лъчи и малки стаи. Ексцентричният холивудски гений се бори със страховете си подобаващо - живее в огромен дом, а по петите му постоянно го следва специално нает екип от лекари и бодигардове. Лекари има винаги с него и на снимачната площадка. Сред списъка с фобиите, от които Уди страда, спадат още - насекоми, елени, ярки цветове, височини, малки стаи, тълпи, разболяване от рак и много други. Единственото място, на което Уди се чувства спокоен, е любимият му Манхатън.

Джим Кери се бои от подслушване

В "Шоуто на Труман" героят на Джим Кери живееше в добре подреден риалити свят, чиято измама той лека-полека започна да осъзнава. Самият актьор обаче е не по-малко параноичен от измисления си персонаж. Кери е ужасно наплашен от това да бъде подслушван и проследяван. Винаги, когато посещава хотелска стая, проверя обстойно за бръмбари. Наел е и специални компютърни специалисти, които да му организират максимална сигурност при лични пощи и евентуална кражба на информация от телефона.

Мадона се побърква от гръмотевици

Пробивната Мадона изпада в дива паника, когато завали дъжд и на небето започне да присвятква. Тъй наречената бронто фобия е една от най-разпространените в целия свят, а поп кралицата е сериозно психирана от навъсеното небе. Известно е, че за да направи концерт, следи максимално изкъсо всякакви предвиждания на синоптиците. Абсурд е да излезе извън дома си, когато вали силно. Леко ръмене е максимумът на способностите й. Винаги когато навън гърми и трещи вика, някой приятел на гости, защото не може да се справи сама със стреса.

Де Ниро му прилошава от зъболекар

Робърт де Ниро изпитва огромен страх от зъболекарски стол. Всяка дентална интервенция при него протича със сериозни упокойки, луксозни кабинети и добре подбрани специалисти, на които може да се довери. Впрочем, ако се вгледате в повечето негови снимки в интернет, ще видите, че са съвсем малко тези, на които устата му е отворена - това също е резултат от фобията му.

Бекъм откача от безредие

Никой не обича неподредени места, но Дейвид Бекъм страда от силно изразена фобия към тях. "Жертва съм на мания към реда. Когато нещо не е разположено симетрично и на място, ми става нещо. Имам собствен метод на организация, с който си действам вкъщи. Страшното е, когато отида на хотел. Отделям поне час, за да преподредя нещата така, както искам", сподели преди време звездата.

Том Круз не понася плешиви

Сциентоложката църква, несметните богатства и световната слава не пожалиха Том Круз, който е развил огромен набор от най-различни фобии. Най-сериозната от тях е пеладофобия - страх от плешиви хора. Круз през целия си живот страда от ужаса да не би да оплешивее и има цял екип от дерматолози, които се грижат за скалпа му. Успокоителното е, че щом до момента не му се е случило, едва ли оредяващата коса ще го сполети изобщо. Освен това Круз има фобия от извънземни и срещане на погледа на разноглед човек.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.