iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нов вирус надува сметките на телефоните

Нов вирус надува сметките на телефоните 05_1432976041

Нов вид вирус, маскиран като програма за видеоразговори, заразява смартфони и след това надува сметката, като престъпната схема започва да действа, когато потребителят реши да свали приложението "Имо". То е аналог на програмите "Скайп "и "Вайбър" за безплатни разговори.

При тегленето й автоматично в телефона на потребителя се качва и вирус, който започва без знанието на собственика на джиесема да разпраща от негово име SMS-и до всичките абонати в телефонния му указател.

Резултатът е бързо набъбване на сметката. "Ако имате 250 абоната, на всеки като изпратите съобщение за 0,15 лв., се получават 37,5 лева", коментираха разследващи, пише в. "Телеграф".

При някои потребители са изпращани и по повече от едно съобщение. "Ако получите есемес с програма, веднага изключете телефона и извадете СИМ картата от мобилния апарат", коментира 39-годишният компютърен специалист Иван Йорданов.

Той е категоричен, че при подобен проблем веднага трябва да бъде направена проверка за вируси или непознати програми, за да не се стигне до заплащането на огромна сметка.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.