iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лоша диета предизвиква липса на желязо в организма

Лоша диета предизвиква липса на желязо в организма 05_1432192646

Около 57% от хората у нас страдат или са страдали от дефицит на желязо. Едва 21% от българите си правят кръвни изследвания на всеки 6 месеца, което е препоръчителната честота, за да се следят нивата му в кръвта и да се избегне недостигът на важния микроелемент.

А 37% от анкетираните правят това дори по-рядко. В същото време повече от половината респонденти страдат или са страдали от недостиг на желязо. Това сочат данните от анкета, реализирана в рамките на кампанията "Първите 1000 дни... и след това".

"Целта бе да се изследват познанията за желязото сред българите и начините за неговото набавяне", казва д-р Ивелина Герова, координатор на кампанията на "Нестле" "Здравословно начало. Здравословен живот".

Медицински изследвания доказват, че желязото от животинските храни се усвоява от организма по-лесно, отколкото това с растителен произход. Около

36% посочват зеленчуците

като най-често консумиран продукт при нужда от ценния микроелемент, но не знаят, че зеленолистните трябва да се комбинират с витамин С, за да се усвои правилно желязото от организма.

Около 26% от малките деца в България страдат от недостига му, пък сочат официалните данни на Световната здравна организация (СЗО) за 2014 г. Липсата на този елемент в дългосрочен план води до отслабване на имунната система и чести боледувания. Според лекарите специалисти по детско хранене основната причина за ниските нива на желязо при децата у нас е

ранното въвеждане на киселото мляко

"За да се предотврати желязодефицитната анемия в детска възраст, е препоръчително майките да кърмят максимално дълго децата си - поне до навършването на 6-месечна възраст", съветва д-р Герова. "Трябва да се следи и за приема на достатъчно богати на желязо храни като телешко, риба, яйца, плодове и зеленчуци, традиционните за България боб, грах, леща, бадеми". Препоръчва се децата, подрастващите, бременните жени и кърмачките да приемат не по-малко от 18 мг желязо на ден.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.