iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дъвчете босилек за намаляване на стреса

Дъвчете босилек за намаляване на стреса 05_1432561501

Много хора изпитват страх от тъмното, но според учени загасената лампа може да се окаже отлично средство за прогонване на безпокойството и стреса, като те смятат, че липсата на светлина в комбинация с горещ душ пък успокоява нервите и ревитализира тялото.

Според тях душ кабината може спокойно да се превърне в зона за борба със стреса, но за по-голям ефект къпането трябва да става на тъмно.

"Запалете ароматна свещ и използвайте клонка или стрък лавандула и розмарин.", съветват още специалистите. "Ако пък имате вана, пуснете ги вътре и се отпуснете във водата.

Доказано е, че този ритуал ще отнесе негативната енергия и напрежението ви." Способът е използван още от древните народи и доказано има ефект. В днешно време обаче хората често предпочитат да пият хапчета за успокоение на нервите и не отдават голямо значение на домашните антистрес процедури, които имат много голям ефект.

Според лекарите пеенето също е отлично средство срещу напрежението след края на работния ден. "Така че докато сте по душа, изпейте любимата си песен - може да е като сцена от филма на Уди Алън за Рим, но пък действа безотказно на нервите.", смятат лекари.

Заболявания

Според специалисти стресът е една от предпоставките за поява на заболявания като диабет, язва на стомаха, главоболие и какво ли още не. Веригата от симптоми, които могат да се задействат, когато сме в напрегната ситуация, е особено опасна за организма. Всъщност повишеното нервно напрежение кара тялото да произвежда токсини, а те сами по себе си тровят организма.

Освен това когато сме под стрес сърцето започва да изпомпва кръвта по-трудно, увеличава се кръвното налягане, мускулите и нервите стават напрегнати, адреналинът се отделя в тялото, производството на глюкоза се увеличава, зениците се разширяват, храносмилането се затруднява и мозъкът става изключително объркан.

Той не може да се справи с тази превъзбуда и настъпва пълна какофония в обменните процеси на тялото. И всичко това може да се случи само в рамките на няколко секунди. Последствията обаче понякога траят часове, а може и дни. Йогите препоръчват да се правят специални упражнения против стрес. Те наистина помагат, ако са правилно изпълнени. Не всеки обаче е почитател на източната практика. Ето защо могат да се опитат и няколко изпитани билкови отвари, които имат антистрес действие.

Босилекът - любимата съставка на пестото е със силно успокояващо нервите въздействие. "Когато сте в стрес, дъвчете 10-12 листа от него два пъти на ден и соковете му ще успокоят нервите ви и ще ви освободят от напрежението", казват специалистите. Листата на градинския чай също се използват за намаляване на стреса.

За приготвянето на чая вземете една супена лъжица сушени листа от градински чай и ги варете с чаша вода. Покрийте течността след като кипне и махнете от котлона, като оставите да кисне 10 минути. Прецедете чая и пийте по два пъти на ден. Можете да използвате и мед за подсладител. Жълтият кантарион също може да служи като хапче против нерви и напрежение. Отварата от него се използва за подобряване на настроението и за премахване на тревожността.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.