iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Църковни свещи на половин цена излязоха на пазарите в страната

Църковни свещи на половин цена излязоха на пазарите в страната

Църковни свещи на половин цена заливат пазарите в страната в навечерието на Великден, като търговци искат по 20 ст. за бройка, а при закупуване на по-големи количества са готови да свалят и до 10 ст. За сравнение в храмовете свещи със същия размер струват 40 ст.

След поскъпването на вощениците в края на миналата година в контрабандата се увеличи, много хора вече се изкушават да си ги купят отвън, вместо в храма, признаха свещеници. Те очакват, че по празниците дъмпингът ще се засили и пренесе пред самите църкви. Затова са решили да дебнат кой какво продава в близкия периметър и да гонят нелоялните търговци.

Ако трябва и полиция ще викаме, заканват се попове. В някои черкви вече са сложени предупредителни табели, че внасянето на свещи е забранено.

"Всички, които въртят нелегалния алъш-вериш, вършат грях, ама и тези, дето се лъжат по тях и купуват ментетата им, също имат вина. Хората трябва да знаят, че църковната свещ е символ и трябва да се купи и запали в храма. Не може да си я вземеш на промоция като кило марули от пазара или като бакърен казан за ракия от някой черен циганин и после да се изтипосаш с нея в храма, защото това е все едно богохулство. Вярата не може да се търгува, възмущава се свещеник от Велико Търново.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.