iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Боите за яйца са пълни с Е-та

Боите за яйца са пълни с Е-та 04_1428305179

Част от боите за Великден са си чиста химия. Те са под формата на хапчета, прахчета, листчета, капсули, ампули големи и малки. Боя за яйца в разни разфасовки и в цветовете на дъгата плюс сребърно и златно за разкош.

Според правилата боичките за шарене на великденския атрибут №1 трябва да са безвредни. Така пише и на опаковките. Боята трябва изрично да става за ядене - готварска да е.

У нас растителна боя за яйца все още няма освен ако сам не си ги направиш по стара традиция. Като коприва за зелено, куркума за жълто, цвекло за червено и др. Иначе химикалите те удрят право в здравето. Независимо колко са скъпи боичките - лев, два или 10 лв., на опаковките те посреща цял списък от познатите прословути Е-та. И по 9 различни съставки с тази буква и номер отзад са изписани чинно. От Е 102 до Е 133 - повечето разни оцветители.

„Те са позволени, по списъка на Е-добавките са - разрешени за използване в Европейския съюз. Но са изкуствени и всяка една от тези химически добавки не е здравословна за човешкия организъм", коментира специалист по храненето, предаде „Всеки ден".

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.