iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българските мъже предпочитат да живеят с родителте си

Българските мъже предпочитат да живеят с родителте си 04_1429258531

Българските мъже са сред рекордьорите по продължително съжителство с родителите си. Те живеят с тях дори когато са надскочили 31 години.

Първенци са хърватите, които заживяват самостоятелно на 32 г. Българките напускат бащиното огнище 4 г. по-рано - на около 27 години. Това сочи доклад на Евростат, който представя основните показатели за живота на децата и младежите в европейските държави. Другата особеност на българските младежи е, че трудно преминават от ученето към работата. Дамите пък раждат сравнително млади на фона на средната възраст за първо дете в останалите европейски държави. В България тя е 25.6 г., докато във Великобритания е над 30 години. Една от причините за този резултат е, че България заедно с Румъния е сред страните, в които делът на децата, родени от деца, е най-голям. У нас на всеки 1000 момичета до 19 г. се падат 39 живородени деца.

Докладът на Евростат потвърждава дългогодишната негативна тенденция за застаряване на населението и намаляване на дела на децата. България е сред държавите с най-малък процент на деца под 15 г. - едва 13.7 на сто от населението. По-нисък е този показател само в Германия. Освен това България остава сред държавите с най-висока детска смъртност, а основната причина за това са проблеми в следродилния период. Например починалите от дихателни проблеми е сред най-високите в ЕС макар и да не е водеща причина за детската смъртност. В същото време България сред страните, които имат сериозни проблеми със замърсяването на въздуха с прах, което е сред причините за увеличаване на респираторните заболявания.

За отглеждането на съвсем малките деца - до 3 г., в България се разчита основно на родителите. Над 80% от малчуганите в тази възраст не ходят на ясла. За сравнение в Холандия това се отнася за едва 29 на сто от малчуганите до 3 г.

България води класацията и в друга негативна класация - по процент на децата, които живеят в риск от бедност или социално изключване - около 50% от българчетата под 18-годишна възраст. По-застрашени от бедност са децата на родители, които имат ниско образование - начално или средно. Една от причините за това е, че тези хора по-трудно си намират работа.

Въпреки проблемите на здравната система у нас, младите българи посочват, че са в добро или много добро здраве. Освен това почти всички имат достъп до здравеопазване. Не всички обаче водят здравословен начин на живот. 36% от мъжете и 20 на сто от жените до 29-годишна възраст пушат всеки ден. Проучване сред 15 - 16 годишните ученици пък показва, че 43 на сто от тях са се напивали поне веднъж през последната година.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.