iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съкровища от фонда на Галерия Перник отиват на изложение в НДК

Съкровища от фонда на Галерия Перник отиват на изложение в НДК 04_1429266540

“САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ” е най-новият проект на НДК в областта на визуалните изкуства, който ще се проведе за първи път тази година в периода 23 – 27 април. Галерия Перник ще се представи с 12 творби от златния си фонд.

Съкровища от фонда на Галерия Перник ще бъдат представени на първия Салон на галериите, който ще се проведе от 23 до 27 април в НДК. В рамките на четири дни пространствата на Двореца ще се изпълнят с живопис, акварел, графики, рисунки и фотографии на наши автори. Ще бъдат представени колекциите на много общински и
частни художествени галерии от цялата страна.

Галерия Перник ще представи 12 работи от златния си фонд. Сред тях са уникати на майсторите на четката Иван Тричков, Иван Вукадинов, Стефан Георгов, Любен Гайдаров, Александър Алексов и Цани Цанев. Посетителите на изложението ще видят шедьоври натюрморти, пейзажи, портрети и графики, сътворени от именитите ни художници, информира директорът на Галерия Перник Елена Темелкова.

“Идеята на организаторите е “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ” да се превърне в ежегодно събитие, а участниците в него - галерии, автори и публика - да се “срещнат и открият” на най-подходящото за целта място – Националният дворец на културата”.

Тази мащабна среща на хората на изобразителното изкуство, проект на новия екип на Двореца, дава възможност за обмяна на опит и бъдещи творчески контакти, разширяване на възможностите за развитие и мобилност на творците, за откриване на нови сцени и хоризонти за работа и вдъхновение, смятат от НДК.

В партньорство със Съюз на българските художници, училищата и академиите по изкуствата ще бъдат поканени специалисти – организатори на пленери, галеристи и изкуствоведи, които ще консултират, избират и откриват нови автори. През четирите дни на “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ” ще има специално организирани срещи, дискусии и “Творческа борса”, на която ще се дискутира и проблемът за лансирането на млади автори.

Основен акцент в престижното събитие е откриващата изложба
„Ретроспективно: Георги Божилов - Слона”, която ще събере за първи път в НДК всички почитатели на творчеството му. Откриването ще бъде на 24 април 2015 г. в 18:00 часа, а куратор ще бъде Анжела Данева. Присъстващите ще могат да видят и документалния филм на режисьора Коста Биков “Великото сбогуване”, който е продукция на БНТ и е посветен на големия български художник.

Официалното откриване на “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ” ще бъде в 12:00 часа на 23 април 2015 г. във фоайето до ПРАВИТЕЛСТВЕН ВХОД, а творбите ще бъдат изложени в ЗАЛА 6 и прилежащите й фоайета в НДК.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.