iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще възстановяват сгради в Община Радомир

Ще възстановяват сгради в Община Радомир 04_1459865424

Комисия от експерти от Община Радомир започна обследване на сгради на територията на града и околните села, които са архитектурни и художествени паметници, като на собствениците на тези сгради ще бъдат направени предписания за необходимите ремонти.

Целта е да се съхранят и възстановят в добър външен вид уникалните сгради в центъра на града и в селата от общината, които са строени още в началото на миналия век и представляват художествени и архитектурни паметници. Това ще придаде на Радомир много по-приветлив външен вид и ще спомогне за съхраняването на уникалното наследство, поясни кметът на общината Пламен Алексиев.

Общо 131 сгради на територията на цялата община са архитектурни и художествени паметници. 67 отделни сгради и архитектурни ансамбъла са разположени в градската част по фронтовете на площад "Свобода" и по улиците "Черковна", "Батенберг"и "Св. Св. Кирил и Методий". 64 сгради и черкви в селата от общината също са паметници на архитектурата.

Комисията вече е направила първия си обход. Предстои още един оглед, при който да се установи по-подробно състоянието на сградите. Възможно е за някои от постройките, които са загубили своята ценност, да бъде направено предложение до Националния институт за недвижимо културно наследство да бъдат изключени от списъка на паметниците на културата, поясни експертът в отдел "Култура" Василка Райчева.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.