iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Конкурс събира малки и големи в с. Мещица

Конкурс събира малки и големи в с. Мещица

Малки и големи ще се съберат на VІІ-ят Национален детски фолклорен конкурс в пернишкото село Мещица, който ще се проведе на 16 май 2015 г.

От сцената на тамошното читалище ще звучат песни, приказки, броилки, забавалки, пословици, гатанки. Участници от 4 до 17 години ще танцуват и ще представят народни обичаи, обявиха организаторите от местното читалище „П.К. Яворов-1926” и сдружение „Дай, бабо, огънче”. Конкурсът е истински празник на българския дух и показва, че децата на България с радост поемат огънчето на традицията от своите майки и баби, твърдят те.

В конкурса могат да участват индивидуални и групови изпълнители. Репертоарът им е по техен избор, но едно от изпълненията трябва да бъде от Граово, а второто от друга етнографска област.

Песните, детските фолклорни игри и хора на вече явявали се на конкурса певци и танцьори трябва да бъдат различни от тези, с които са участвали предходните години в конкурса в Мещица.

Изпълнителите, които се разделят в две възрастови групи – от 4 до 10 години и от 10 до 17 г., ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури, в чийто състав влизат изтъкнати фолклористи, етнолози, музиканти, хореографи.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.