iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Две авторки представят изложба в Перник

Две авторки представят изложба в Перник 07_1437650851

Две дами-леля и племенница откриват изложба живопис и графика в Минната дирекция, като експозицията е наречена „Завръщане” и е част от седмата година на проекта „Ръкотворие” на НЧ „Миньор-2005”.

Завръщане в Перник, завръщане в спомените, завръщане в изобразителното изкуство- това представят в изложбата си двете авторки- Блага Борисова и Здравка Николова.

Коя е Блага Борисова? Кореняк перничанка работила в някогашните Завод за токоизправители, ДПП „Младен Стоянов” – битова техника, Камет-Качествена металургия.

Блага има късмета да се обучава в Пионерския дом, сега – Общински детски комплекс, с преподаватели Цани Цанев, Иван Лазаров,Апостолов,Дамянов, Иван Войнов, Любен Гайдаров др. Има награди от международни изложби за детски рисунки.

Обичта към децата изразява чрез стихчета за тях, събрани в книжката й “Гозби готвят малки мравки”, чиито илюстрации също са нейно дело.

Здравка Николова ще представи 20-ина картини, част от тях са графики, другите са масло. Повечето творби са портрети, правени по кадри от филми, други са на герои от компютърни игри, трети – на известни хора или познати на авторката.

За себе си разказва: „Родена съм и съм израснала в Перник, имах чудесно детство. Тогава се занимавах с рисуване и с пеене, цели 10 години в Представителния детски хор ” Родна песен “. Така че рисуване и музика са винаги в душата ми, надявам се двете взаимно да са се допълвали.

Завърших филология, руски и английски, и оттогава преподавам английски. Сега работя в може би най-модерното училище у нас, СОУ “Христо Ботев” – гр. Враца.Понякога се налага да правя бързи скици, за да онагледявам това, което преподавам.

Светът е пълен с красота, само да има очи човек да я види. Аз сякаш търся повече онази, вътрешната красота в душите на хората, вероятно затова предпочитам да рисувам портрети. Обикновено ми казват, че съм успяла да уловя състоянието на душата и настроението за момента.

Имаше един период, когато почти не рисувах и се бях посветила изцяло на семейството. Тогава, някак си, все нещо ми липсваше и все ми се въртяха някакви идеи за рисунки, с които все пак се заех отново. Сега е пак един такъв продуктивен момент, родиха се много картини и аз искам да ги покажа на другите “- казва авторката.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 27-ми юли от 17,30 часа в Минната дирекция.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.