iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Задължително ще трябва да посочват произхода на меда за консумация

Задължително ще трябва да посочват произхода на меда за консумация 05_1432186950

Медът, който продават в магазините, вече задължително ще бъде с деклариран произход, като вчера правителството промени наредбата за изискванията към пчелния продукт, предназначен за консумация.

Изменението е свързано с новите европейски изисквания, според които задължително върху етикета трябва да се посочва страната на произход, където е бил добит медът.

Изискванията влизат в сила от 24 юни тази година. Сладката стока, пусната на пазара или етикетирана преди тази дата, ще може да се продава до изчерпване на количествата й.

Целта на измененията е да се гарантират справедливи търговски практики и да се защитят интересите на потребителите.

Междувременно Белият дом представи план за действие за спасяване на пчелите и на други застрашени насекоми. Той предвижда ограничаване на смъртността на пчелните колонии през зимата до максимум 15 процента в идните 10 години. Освен това в САЩ ще бъдат възстановени 2,8 млн. хектара хабитати в идните пет години.

Според плана ще се увеличи и популацията на пеперудите монарси до 225 млн. в следващите пет години на горска площ от около 6 хектара в Мексико, което ще бъде постигнато в сътрудничество с мексиканските власти. Планът предвижда и мобилизиране на научната общност в опазване на пчелите.

По последни данни пчелите са изгубили 42 процента от пчелните си колонии през последните 12 месеца, като голяма част от тези загуби са били през зимата.
Тайнственият феномен на изчезването на пчелните колонии се наблюдава още от 2006 г. в Северна Америка и в Европа.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.