iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават се чужденците, които работят у нас

Увеличават се чужденците, които работят у нас 06_1433417352

Висококвалифицираните чужденци от страни извън ЕС, които получават разрешение да работят у нас, са се увеличили в пъти за последните 4 години, като от януари до юни Агенцията по заетостта (АЗ) е издала синя карта, която е необходимия документ за работа на граждани на трети страни с високо образование, на 60 чужденци.

За сравнение през 2011 г., когато за първи път се въведоха тези условия, сините карти са били само 7. Отделно на година АЗ дава и около 600 разрешения за работа на чужденци без висше образование.

Недостигът на кадри в строителството, ИТ сектора и медицинския персонал ще прави тази възможност все по-привлекателна, смятат работодателите. Фирмите обаче искат по-улеснени процедури за наемане на специалисти от всички институции по веригата. След разрешението от АЗ се произнася финално съответната дирекция към МВР, а цялата процедура отнема много време. "Имаме нужда от около 10 хил. служители за ИТ сектора, които няма как да намерим в България. В ЕС според оценки от бранша се търсят и ще се търсят около 1 млн. служители. Процедурата за привличане на служители от чужбина е тромава и отнема между 6 и 9 месеца", обясни Цветан Русимов, директор в ИТ компания. Той посочи, че е решил този проблем, като наема чужденци, които работят през скайп от своята страна, а други ИТ фирми отварят офиси в чужбина.

От агенцията по заетостта обясниха, че при тях сроковете са максимално съкратени - 15 дни работодателят трябва да търси на нашия пазар подходящия специалист. Ако не го намери, трябват още 15 дни агенцията да се произнесе. Работодателят трябва да докаже, че не е успял да си намери българин или гражданин на ЕС у нас за позицията, да представи диплома на чужденеца и да му плаща поне един път и половина над средната заплата за страната за предходната година.

Около половината от издадените сини карти са на украинци от ИТ сектора. "Руските ИТ фирми изнасят бизнеса си от Украйна у нас и съответно си вземат и персонала", обясни експертът в АЗ Лиляна Георгиева. Останалите са руснаци, сърби, македонци и турци.

ГЛЕДНА ТОЧКА

"Все още сме в криза и условията за привличане на висококвалифицирани чужденци не са благоприятни. Но ние трябва да заложим целите в тази политика - какви чужденци искаме да привличаме", коментира бившият социален министър Иван Нейков. Според Нейков в близко бъдеще работодателите ще се нуждаят не само от специалисти, но и от професионалисти на средно ниво като медицински сестри например. "Цялата процедурата за защита на националния пазар обаче се минира заради това, че всеки чужденец може да си направи фирма за 2 лв. у нас и толкоз", каза Нейков. От строителния бранш посочиха, че изпитват недостиг на плочкаджии, кофражисти и арматуристи, защото нашите специалисти напускат страната за по-добри пари.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.