iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Улесняват кандидатстването за безплатно саниране

Улесняват кандидатстването за безплатно саниране 04_1429176498

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще представи по-леки условия към кандидатите за включване в програмата за безплатно саниране.

Това става ясно от проект за промени в методическите указания по националната програма, обявени за обществено обсъждане. Новите условия ще станат факт, след като бъдат одобрени от Министерския съвет.

Промените се налагат, след като общини и собственици се сблъскаха с казуси, които се оказват препъникамък, защото първоначалните условия са неизпълними. Основният проблем е невъзможността да се осигури 100% съгласие от всички апартаменти за участие в програмата. Отказът дори на няколко собственика автоматично изключва цялата сграда от програмата. Този проблем бе посочван при всички срещи и с регионалния министър Лиляна Павлова, и с екипа й. В много случаи има собственици, които живеят в чужбина, други са с неизвестен адрес, трети са починали и не могат да се намерят наследниците.

Според новите условия ще се даде възможност - по изключение и по преценка на общината - за одобрение да се допускат сгради дори и без да са налице исканите декларации за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти. Изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти в блока, е записано в промените.

Друг основен проблем е невъзможността да се обединят големите сгради с т.нар. блоксекции. Много от тях са в свързано строителство и образуват общ архитектурен ансамбъл под формата на буквата "Г" или "П". В някои по-малки градове масовият тип строителство на многофамилни жилищни сгради в миналото е бил с между 32 и 36 апартамента. А според сегашните правила на програмата минимумът за включване и получаване на финансиране е 36 апартамента. Затова при няколко блоксекции, които не могат да постигнат съгласие, също се допуска изключение - отново по преценка на общината. Ще могат да кандидатстват поне половината от свързаните сгради. Те обаче трябва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и задължително да са последователно разположени. Трето изключение е това, че през тази година могат да бъдат одобрявани за обновяване и сгради с минимум 32 жилища, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми.

За да се спази законът за етажната собственост, задължително трябва решенията на сдружението за осигуряване на достъп до самостоятелните обекти да се приемат от общото събрание, като се спазят изискванията за кворум и мнозинство.

НАПРЕДЪК

Сериозен напредък по изпълнението на програмата за безплатно саниране отчита МРРБ досега. Към 3 април общо регистрираните сдружения са 1653, подадените заявления са 862. От тях одобрените сгради за участие в програмата са 708, а тези с вече сключени договори - 655.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.