iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще наемат младежи по нова схема в Перник

Ще наемат младежи по нова схема в Перник 05_1432314245

Ще разкриват нови работни места по схема „Младежка заетост“, съобщиха от дирекция „Бюро по труда” в Перник. Могат да се наемат млади хора в две основни направления - стажуване и обучение по време на работа.

При стажуването работодателят или определен от него служител изпълнява ролята на наставник на наетия младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа.

При второто направление, по време на работния процес тече и обучение на служителя по определена професия или специалност, като отново се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник.

Ако настоящият адрес на младежите е различен от работното им място и в двата случая се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец .

На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място, както и здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца.

Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване остават за сметка на работодателя.

На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната и за здравни и социални осигуровки за 6 месеца напред. Програмата поема ½ от минималната работна заплата за страната за възнаграждението на наставника.

От Бюрото по труда обявиха, че разполага със средства по чл. 63 от ЗНЗ за професионално обучение на безработни лица за придобиване на професионална квалификация по заявка от работодател. В този случай работодателите се задължават да осигурят заетост на всички успешно завършили обучението лица за срок не по-кратък от 6 месеца.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.