iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще контролират дейностите в горите с видеокамери

Ще контролират дейностите в горите с видеокамери 05_1432809092

Във всички складове, където има придвижване и складиране на добитата дървесина, както и на местата, където тя се преработва, ще трябва да има поставени камери за постоянно видеонаблюдение, сочат промени в Закона за горите, които бяха одобрени вчера от Министерския съвет.

С тези мерки контролът върху дейностите в горите би дал по-реални резултати и би бил по-ефективен, заяви министърът на земеделието и горите Десислава Танева.

Освен това през нощта няма да се извършват никакви дейности в горските територии. Целта на мерките, които ще извадят дървосекачите от гората през тъмната част на денонощието, е да се въведе по-голям контрол и да се спре незаконния добив на дървесина. „Най-лесно стават незаконните дейности през тъмната част на денонощието”, мотивира се министър Танева.

Собствениците на моторни превозни средства, които превозват дървесина, пък ще трябва да снабдят с GPS устройства автомобилите. Тази мярка, в комбинация с разработването на електронна

система за издаване на превозни билети онлайн

ще допринесе за електронизацията на процесите по отчет и контрол на горския сектор. Така ще има реален контрол от съответната регионална дирекция по горите през цялото време.

С промените се предвиждат и много по-сериозни санкции за извършени нарушения, при които само за едно нарушение ще се отнема лицензът за извършване на дейности в горски територии, както на физически, така и на юридически лица.

За горите върху земеделски територии (саморасли гори) които по изчисления на Танева са 105 хиляди хектара, се въвежда процедура, която позволява и по инициатива на собственика на земята да се поиска промяна на предназначението или да се заяви ползването по начина, по който му е възстановена. Това означава, че ако в течение на много години на нивата са пораснали много дървета,

собственикът на нивата може да поиска тя вече да се води гора.

Към момента съгласно режима това става със съответната годишна инвентаризация, каза министърът. Промените предвиждат още горското планиране и дейностите в горски територии до два хектара, да се извършват след влязла в сила горскостопанска програма или план.

Танева не се ангажира с отговор на въпроса дали след тези мерки мораториумът, който НС наложи върху износа на дървесина ще отпадне. Както „Монитор” вече писа, мораториумът беше наложен в началото на март. Той е със срок на действие три месеца и изтича през юни. Целта му беше в рамките на този срок да бъдат приети законодателни промени, с които да се подобри контролът над незаконните сечи.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.