iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят трудови досиета на всички работници

Правят трудови досиета на всички работници 05_1432532827

Всички работници и служители в предприятията задължително ще имат трудови досиета, като те ще съдържат лична информация за трудовите правоотношения от постъпването на работа до напускането.

Работодателят пък ще трябва да предостави копия от досието на своите подчинени. Това се предвижда в законопроекта за изменение на Кодекса на труда.

В мотивите се посочва, че предложенията ще изчистят някои неуредици в трудовото законодателството. Така например се прецизират условията на работа в селскостопанския сектор. Предлага се въвеждането на еднодневни трудови договори за беритба на плодове, зеленчуци и розов цвят.

Това ще важи и за друг вид работа в сектора, която не изисква специална квалификация. Право да сключват еднодневни договори ще имат само регистрираните земеделци. Изрично се посочва, че договорите ще са за не повече от 90 работни дни в календарната година.

Част от промените в Кодекса на труда касаят и майчинството. Предлага се то да се увеличи за четвърто дете от година и половина на две. Тази промяна е част от мерките на държавата за насърчаване на раждаемостта, се казва в законопроекта.

Преди време социалният министър Ивайло Калфин коментира, че няма никакъв смисъл отпускът за отглеждане на дете за трето дете да е две години, а за всяко следващо с шест месеца по-малко.

Друга промяна предвижда след използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, служителката да има право на допълнителен отпуск за отглеждането му до навършване на 2-годишна възраст.

Закопроектът за измененията на Кодекса на труда бяха одобрени от правителството и внесени в Народното събрание в петък.

Предстои те да бъдат предложени на обсъждане в Комисията по труда и социалната политика, след което да влязат за гласуване в пленарната зала.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.