iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак ще променят Закона за обществените поръчки заради инвалидите

Пак ще променят Закона за обществените поръчки заради инвалидите 06_1433337079

Държавата ще сложи ред при провеждането на обществени поръчки с участието на фирми, в които работят хора с увреждания, целят промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които са внесени от Министерски съвет в парламента.

С последните промени в закона, които влязоха в сила от 1 юли 2014 г., бяха въведени редица облекчения за участието в търгове на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания. Едно от тях е отпадането на критериите за предварителен подбор на тези кандидати. Това доведе до назначаването в редица фирми на 1-2 души с увреждания само за да могат да ползват преференциите в обществените поръчки.

За да се преодолее заобикалянето на закона от недобросъвестни фирми, сега се предлага поне 80% от предмета на поръчката да се изпълнява от самото специализирано предприятие или от кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс, или от подизпълнители, които също са такива предприятия или кооперации. Така ще се премахнат фирмите посредници, които се използват само за да спечелят поръчката, а след това работата се прехвърля на компании, в които няма хора с увреждания. Освен това в търговете за поръчки, запазени за предприятия с хора с увреждания, ще може да кандидатстват и други фирми. Така ако специализираните предприятия не могат да изпълнят поръчката, тя ще се дава на друга компания, без да се налага да се прави нов търг. Предлага се и отмяна на забраната в търговете да се поставят изисквания за финансово състояние, квалификация и технически възможности на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания.

Агенцията по обществени поръчки (АОП) да премине от Министерството на икономиката към финансовото министерство, предвиждат още промените. Сега предварителният контрол на търговете се осъществява от АОП, а последващият от Агенцията за държавна финансова инспекция и Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС", които са към МФ. Целта на промените е целият контрол да бъде на едно и също място, за да действат еднакви правила. Освен това единственият действащ

Централизиран орган за обществени поръчки (ЦООП) сега е към МФ. С промените кабинетът по-лесно ще създава такива централни органи за възлагане на обществени поръчки. Като ще се използва електронната платформа ина ЦООП. А крайната цел е въвеждането на изцяло електронна комуникация между възложителя и кандидатите в обществените поръчки, включително и подаването на електронни оферти.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.