iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обсъждат пенсионната реформа

Обсъждат пенсионната реформа 06_1433330978

Започнаха консултации на синдикатите в парламента, за да не стане пенсионната реформа "заложник на политически пазарлък". Пенсионната реформа направи своя дебют днес в Народното събрание - депутатите от ресорната комисия ще гледат на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване.

Амбицията на кабинета е те да бъдат приети преди лятната ваканция на парламента. Засега е ясно, че БСП няма да подкрепи промените, предложени от социалния министър Ивайло Калфин. Левите депутати дори изготвиха свои алтернативен проект, който всъщност предлага замразяване на възрастта и стажа. ГЕРБ и АБВ ще подкрепят измененията, а вероятно и Реформаторите. Единственото притеснение на блока е вдигането на осигуровките, като по този въпрос ще се водят допълнителни разговори, обяви Радан Кънев след среща със синдикатите. Загадка остава позицията на ДПС - единствените коментари от партията са, че с договорените отстъпки между социалните партньори няма да се постигнат целите за стабилност на системата. В края на миналата година обаче именно с гласовете на ДПС минаха скандалните поправки за т.нар. свободен избор за осигуряване между НОИ и частните фондове.

В последния момент работодателите и синдикатите постигнаха съгласие по реформата, като промениха някои от основните първоначално предлагани параметри. Така осигуровката за пенсия ще се увеличи с по един процент през 2018 г. и през 2019 г., за да стигне 19.8%. Скокът е по-нисък от исканите 4.5% от Калфин, но пък е по-рязък, защото вариантът бе да се увеличават в следващите 12 години. Кабинетът обеща пък да не вдига вноската за втория стълб от 5% на 7%, както е предвидено сега в КСО. В замяна на по-ниския ръст синдикатите извиха ръцете на кабинета и бизнеса за по-увеличение на годините за пенсия в тежкия труд - съответно за 55 г. и 60 г. в първа и втора категория.

За полицаи, военни и другите служители от "Сигурност" се предлага минимална възраст за пенсиониране от 52 г. и 10 месеца от догодина и увеличаването й с по 2 месеца, докато стигне 55 г. Тепърва обаче ще се прави диференциация на тежестта на труда сред служителите и е възможно годините да са по-ниски за работещите на терен. Освен това се дава възможност на напусналите системата да се пенсионират с привилегиите на действащи служители, както и да се пенсионират, без да напускат работа.

Така тежестта на реформата за пореден път ще бъде понесена от масовата трета категория работещи - те ще се пенсионират на 65 г. и при тях синдикатите не поискаха промени. За жените годините ще растат с по два месеца до 2029 г., а след това до 2037 г. - с по три месеца годишно. Мъжете ще се пенсионират с по два месеца по-късно до 2018 г., а след това - с по един, докато през 2029 г. стигнат 65 г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.