iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нелегалните търговци на гориво са силно привилегировани

Нелегалните търговци на гориво са силно привилегировани 04_1429271786

Държавата явно няма желание да постави под тотален контрол цялата търговия с течни горива и да повиши приходите в бюджета, като по официални данни, за около 30% от потребените през 2013 г. горива не са внесени дължимите данъци.

Това поставя нелегалните търговци на горива в силно привилегировано положение спрямо легалните. Какво предприема държавата, за да защити равнопоставеността на всички участници на пазара на течни горива и ще бъдат ли включени рисковите сектори към съществуващия режим за контрол върху продажбите? Това е един от важните въпроси, които от месеци отправя към кабинета Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Той трябваше да бъде зададен към премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов и на Националната дискусия "Да! На българската икономика", която в. "Стандарт" и КРИБ организираха на 7 април, но поради липса на време не влезе в дневния ред. "Подкрепяйки напълно намеренията на правителството да засили контрола на пазара на горива, бихме желали да поставим въпроса защо държавата отново отстъпва от въвеждането на еднакви за всички правила по отношение на съхранението, доставките и движението на течни горива в страната? Това е вторият въпрос на БПГА към кабинета "Борисов". Докато за легалните участници на пазара има редица правила и регулации, на много пристанища, жп разтоварища, складови бази и митнически складове липсват каквито и да било измервателни уреди за преминаващите през тях горива, заявяват от БПГА. "Същото важи и за т.нар. ведомствени бензиностанции, за които институциите признават, че не може по безспорен начин да се установи дали извършват зареждания само за собствени нужди или осъществяват и нерегламентирани продажби. Те са сред основните канали, чрез които контрабандно внесеното у нас гориво се реализира безпрепятствено", твърдят от БПГА.

С цел обезпечаване прозрачната работа на пазара на горива БПГА предлага на кабинета "дейността на Агенция "Митници" да бъде поставена под обществен контрол". От БПГА са категорични, че "създаването на Обществен център с правомощия за подпомагане на митническия контрол върху акцизните стоки ще намали субективизма в решенията и действията на митниците, ще подобри контрола и ще спомогне за нарастване приходите в бюджета".

Като традиционен посредник в диалога между бизнеса и управляващите в. "Стандарт" отправя въпросите към кабинета и настоява за отговори.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.