iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Китайци посетиха Перник

Китайци посетиха Перник 05_1464099076

Делегация от пет милионния китайски град Хуай Ан е на визита в Перник, като тя посети града в деня на българската просвета и култура- 24 май. Представители на побратимения китайски град са за пореден път в Перник, но за първи присъстваха на отбелязването на най-светлия български празник и останаха впечатлени. Преди това кметът Вяра Церовска прие шестчленната делегация водена от Чен Хонгу –заместник-председател на Общинския постоянен комитет на гр. Хуай Ан. Вяра Церовска запозна гостите с икономическия профил на общината и потенциала за инвестиции.

„ Перник има свободни технологични пространства и ще се радваме,ако ваши фирми проявят интерес към региона“- обясни заместник-кметът Денислав Захариев.

Народният представител Ирена Соколова даде пример с шведската компания Телеборг, която стъпи в Перник преди, две години,а вече увеличава бизнеса и създава нови работни места.

Гостите отбелязаха,че в Хуай Ан има над 10 хиляди промишлени предприятие в сферата на IT технологиите,хранително-вкусовата промишленост,производството на стомана и други и обещаха следващото посещение да е с представители на бизнес,които да проучат възможностите за инвестиции.

По време на разговорите кметът Вяра Церовска отбеляза,че Перник се гордее със своите традиции и културни ценности и в тази насока може да се осъществява ползотворен културен обмен. Тя запозна гостите с празника "Сурва",който е чест от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Членове на делегация споменаха,че са впечатлени от абитуриентските балове, на които са станали свидетели и че в техния град също има най-различни фестивали.

Домакини и гости изразиха радост от продължаващите взаимоотношения между двата града, макар и с различни мащаби, и изразиха увереност, че тези приятелски отношения ще продължат и за в бъдеще. Кметът на общината връчи подарък на всеки един от официалните гости, а те от своя страна и подариха символична картина с пейзаж от Хуай Ан с поканата да я види на живо.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.