iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция може да фалира през май

Гърция може да фалира през май 04_1429261579

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" понижи рейтинга на Гърция до "боклук" - от B- to CCC+. Перспективата е отрицателна. Агенцията прогнозира страната да обяви фалит по дълга си към средата на май, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите си.

Експертите на агенцията прогнозират, че ако патовата ситуация между Гърция и официалните й кредитори не бъде преодоляна преди средата на май, може да няма достатъчно време гръцкият парламент да предприеме мерки, за да изпълни условията по ревизирана кредитна програма. Те допълват, че без дълбока икономическа реформа или допълнително договаряне за подпомагане може да се очаква гръцкият дълг и другите финансови ангажименти на страната да не могат да се покриват.

Въпреки че Гърция представи ревизиран план за икономически реформи в началото на април, европейските й кредитори поискаха още по-детайлна програма, преди да отпуснат на страната нови средства от останалите й на разположение 7.2 млрд. евро от спасителния пакет. През последните дни няколко страни дадоха знак, че са песимисти за постигането скоро на споразумение с Атина. "Като се вземе предвид колко време загубихме, съм скептик", заяви в сряда словашкият финансов министър Петер Казимир, цитиран от ИЮОбзървър. "Гърция се приближава все повече към пропастта", добави той. Говорителката на германското финансово министерство пък предупреди, че "ако хората са с впечатление, че през април ще се изплати някаква помощ, смятам, че грешат".

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле обяви в сряда, че няма признаци финансовите пазари да са притеснени от възможността за обявяване на фалит и напускане на еврозоната от Гърция. "Гърция не е голяма част от икономиката на еврозоната като цяло. Повечето участници на финансовите пазари ни казват, че пазарите вече са преценили какво е възможно да се случи", каза той. Председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че осигуряването на финансова помощ за Гърция е изцяло в ръцете на гръцкото правителство, което трябва да представи програма за реформи, приемлива за кредиторите.

ЗАЩИТА

Гърция преговаря с Русия за покупката на противоракетни системи С-300, съобщава гръцкият "Катимерини", цитиран от електронното издание ИЮОбзървър. "В ход са преговори между Гърция и Русия по поддръжка на системите..., както и за закупуването на нови ракети за системите С-300", казва гръцкият министър на отбраната Панос Каменос.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.