iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Детски фолклорен конкурс организират в Мещица

Втори детски фолклорен конкурс "Дай, бабо, огънче!" Организират от: НЧ "П. К. Яворов",  Мещица и Сдружение „Дай, бабо, огънче!",  Перник
 
Конкурсът се организира с подкрепата на: Община Перник и Кметство с. Мещица
 
Целите на конкурса са: да съхрани и популяризира детските игри, обредния, певческия, танцов и словесен фолклор на България, да предостави възможност за изява и да открие даровити деца и да стимулира интереса на все повече млади хора към детските игри на България и да катализира стремежа им да го запазят и предадат за поколенията.
 
 
Право на участие имат деца до 14 години. Те ще бъдат разделени в две категории:
 
В Първата категория влизат: Групи за детски традиционен фолклор (в чиито репертоар влизат детски фолклорни игри; фолклорни хора; забавалки, наричания, броилки, пословици и гатанки); Детски фолклорни игри;  Фолклорни хора от Граово или от района, от който идва участникът; Обичаи, обреди и ритуали свързани с деца.
 
 
Във втората категория, индивидуални изпълнители, надпреварата ще бъде за: Словесен фолклор - разказвачи на български народни приказки; легенди; гонетки и народни песни от Граово и от района, от който идва участникът.
 
Всички кандидати могат да попълнят  заявка по предложения образец и я изпращат на посочения адрес в срок не по-късно от 15.04.2010 г. Те трябва да бъдат облечени в народни носии, музикалният съпровод е по тяхно желание и се осигурява от тях, разходите по пътуването и нощувките са за сметка на участниците. Организаторите подсигуряват закуска в деня на конкурса.
 
Изпълнителите ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури - изтъкнати фолклористи, етнолози, музиканти, хореографи.
Участниците се разделят в 3 възрастови групи:  от 4 до 9 години; от 10 до 14 години и смесена (от 4 до 14 години).
 
Допълнителна информация: 0889 314598 Йорданова; 0884352801 Георгиева; 0885 733105 Стоилова и на сайта на конкурса: http://daibabooganche.webnode.com
 
Изпращане на заявките: [email protected] и на адрес: НЧ „Пейо К.Яворов" с. Мещица, общ. Перник, п.к. 2353
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.