iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ден първи: Стотици перничани посрещнаха откриването на фестивала "Сурва" 2010. Снимки

Кукерите отправиха благослов за берекет и здраве
 
Със спектакъл пред "Двореца на културата", в Перник официално беше открит ХIХ Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2010". В културната проява ще се включат 101 групи от страната и 14 от чужбина. Общият брой на участниците надхвърля 6000. За първи път гостува група от Китай, която още през първия ден се смеси с местните и затанцува в ритъма на балканските ритми и кукерските звонци.
 
На церемонията по откриването присъстваха кметът на Перник - Росица Янакиева, която запали огъня на фестивала, посланици и дипломати, областният управител, депутати, представители на Федерацията на европейските карнавални градове. Състави към "Двореца на културата" и Общинския младежки дом изнесоха празнична фолклорна програма, след която тържествата продължиха на сцената на площад "Кракра". За официалните гости беше организиран коктейл от кмета на Перник.
 
Дошлите да открият "Сурва 2010" перничани наблюдаваха впечатляваща близо три-минутна заря. В ритъма на химна на Европа - "Одата на радостта" и в пъстра палитра от цветове гърмяха фойерверките, озарили нощното небе над Перник. Около голяма клада пред "Двореца" първи показаха своя танц сурвакарите от село Кошарево.
 
В събота и неделя от 10:00 на централния пернишки площад ще продължат да дефилират хиляди кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. От 10 до 14 пред Двореца на културата ще тече втора сцена на гостуващите чуждестранни групи. В неделя от 18 часа е официалното закриване.
 
Сред хилядите маски на фестивала няма дори две еднакви - всяка е оригинално произведение на народния творчески гений, коментираха по-рано днес на кръгла маса етнографи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.