iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проф. Михаил Константинов - автор на проекта за университет в Перник: Не ни трябват студенти, които си плащат за диплома, а не за знания

Проф. Михаил Константинов - автор на проекта за университет в Перник: Не ни трябват студенти, които си плащат за диплома, а не за знания

Професорът-математик Михаил Константинов е един от ръководителите на проекта за създаване на Европейски политехнически университет в Перник. Очаква се частното висше учебно заведение да отвори врати тази есен. Идеята датира от няколко години. Тя беше подкрепена от президента Георги Първанов, а преди дни премиерът Бойко Борисов също даде зелена светлина. На среща в Перник той обеща, че и правителството, и парламентарната група на ГЕРБ ще гласуват „за" отварянето на университет в миньорския град. Според премиера изграждането на ВУЗ-а ще действа като антикризисна мярка. В университета ще се изучават информатика, телекомуникации, компютърни науки, строителство и архитектура. Защо именно в Перник и има ли опасност университетът да се превърне в поредния ВУЗ, от който излизат безработни кадри - проф. Константинов дава отговорите:
 
Проф. Константинов, кое налага откриването на Европейски политехнически университет в Перник? Защо именно там решихте, че е подходящо да бъде създаден?
В България има 52 висши училища, но университети са не повече от половината. И още - много са държавните висши училища. Частните университети са четири и между тях няма нито един технически. Новият университет е частен, т.е. държавата няма да даде и една стотинка за него. А само първоначалните инвестиции са 20 милиона, от които 5 са вече усвоени. По време на криза това е дар Божи. А иначе Перник е много удобно място за международен университет. Близо е летище София, самата столица е на 30-40 минути разстояние с кола или влак. А и въздухът в Перник вече е по-чист от този в София - мръсните производства ги "уби" кризата, а колите са на порядък по-малко от софийските. Във всички български градове разкриването на университет винаги подобрява облика на града и живота на хората.
 
Откъде ще бъдат привлечени преподаватели и от кои региони на страната и света очаквате да има наплив на студенти? Проф. Стоян Александров изрази пред "Всеки ден" надежда това да не са само студенти предимно от държави като Македония, Молдова и Турция.
Имаме заявки от преподаватели от Техническия университет - София, УАСГ, БАН и много други научни и академични институции. Годишният прием се планира да е 350-400 студенти, от които една трета от България. А иначе не виждам нищо лошо у нас да дойдат да се учат български, а и не само български, младежи от съседни страни и от страни със значително българско население. За добрите студенти и за българчетата от чужбина ще има стипендии и други екстри. А за всички ще има общежития на несравнимо по-добро ниво от тези в студентските градчета из страната.
 
Как бихте отговорили на опасенията, че в частен университет водещи са парите, а не образованието? Съществува ли опасност университетът в Перник да се превърне в поредното висше училище, което бълва безработни кадри?
Не виждам никакъв смисъл в това да си дадеш парите, за да учиш в частен университет, а после да искаш да получиш не знания, а само диплома. Такива студенти на нас не ни трябват, а и те вероятно много рядко се срещат в природата. А защо нивото на държавното висше образование у нас е ниско? Ами защото държавата плаща на университетите "на студентска глава" без изобщо да отчита какво е качеството на образователните услуги. Работя от 30 години в държавни университети и знам добре на какво дередже е там част от преподаването и почти цялата материална база. Но нека не водим безсмисления спор "държавни срещу частни университети". Всички имат право да се борят за студенти, а ще спечели този, който предложи оптималното съотношение качество/цена. Ще отбележа, че сред първите 10, и сред първите 100 университета по света преобладават частните университети, или пък тези със смесено финансиране.
 
Не смятате ли, че в България има твърде много ВУЗ-ове и че твърде лесен и съмнителен стана процесът по акредитация, а това намалява доверието и престижа на висшето образование като цяло?
Да, държавните висши училища са много, особено предвид на съмнителното качество на образователните услуги, които някои от тях предлагат. Така че държавата трябва да си спомни, че има право не само да открива, но и да закрива и да слива висши училища. А слабите частни университети ще ги отвее конкуренцията на образователния пазар.
Процесът по акредитация у нас наистина има много кусури и в тази област се нуждаем от нови правила, а и от нов орган, който да ги следи и прилага. Добре е в този акредитиращ орган да се привлекат видни европейски и световни учени и преподаватели. Така ще отпаднат съмненията за корупция, незаконен лобизъм и конфликт на интереси, които далеч не са лишени от основание.
 
Бихте ли обяснили кои са инвеститорите?
Инвеститор е американски инвестиционен фонд, в мениджмента, на който има и българи. Учредители са две смесени българо-американски фирми, съучредител е община Перник. Подробности за учредителите са представени на Националната агенция за оценяване и акредитация, където впрочем беше извършена и проверка на капитала, с който се учредява Европейския политехнически университет със седалище в гр. Перник.
 
Не мога да подмина коментарите, според които Перник не е избран случайно за откриването на нов европейски университет, а защото е свързан с президента Георги Първанов и това било водещо за подкрепа от властта. Как гледате на тези коментари?
Проектът за учредяване на университета стартира много преди президентът да изкаже подкрепата си, а и тогава не беше ясно кой ще подкрепи проекта и кой - не. Също така това стана много преди учредяването на партия ГЕРБ, която в последните дни силно ни подкрепи. Наистина не разбирам, какво толкова ги дразни някои хора, или, по-скоро, много добре разбирам. Трябва ли да отхвърляме всяко нещо, защото го подкрепя президентът? Или пък, защото го подкрепя ГЕРБ? Крайно време е не да си завиждаме и да се ревнуваме, а да седнем да свършим малко работа за страната си.
 
Накрая един шеговит въпрос - перничани са известни със своето чувство за хумор, за самите тях има много вицове. След създаването на политехническия университет очаква ли да се родят още бисери в тази посока?
Много е възможно. И даже е желателно, защото някои от пернишките истории са направо легендарни. Например "Пернишкият Голф", който е не само автомобил, но и лайфстайл. То вече се появиха разни смешни лафове по форумите, например един активен форумец вече няколко пъти пита "Къде че ви е университето, за да одим да си паркирам там голфо?".
 
И вие какво?
Ми ние нищо. Отговорихме му къде е, но голф отпред засега няма. Нито двойка, нито тройка. Но пък и до есента има време.
 
Интервю на vsekiden.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.