iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С ласо ли да ловим лудите, пита кмет

Психично болни жени създават проблеми в пернишкото кметство Църква, оплаква се кметът Румен Петров.
 
64-годишна болна жена се разхождала чисто гола по улиците за ужас на комшиите си от квартала. Тя е шизофреничка и не съзнава какво прави, оправдава я Петров, но и той самият не намира изход.
 
Наскоро друга жена, само на 42 години, се канела да скача от триетажна къща. Едва я узаптили. Викали на помощ и полицаи, и доктори. Жената също била шизофреничка, но опасна не само за себе си, а и за други хора. Тя ходела въоръжена с нож и плашела децата.
 
Двете не били изолиран случай. В квартала имало и други хора с психични проблеми, но били кротки. Мъжете даже не се отличавали особено, коментира кметът. Той писал жалби до прокуратурата, какъвто е законовият ред, за да ги въдворяват принудително на лечение.
 
Лекарите да приберат болните, не можем да ги ловим с ласо между къщите, поиска кметът. Престоят им в болницата продължавал до два месеца, но повече в психиатричното отделение не може да остават, защото не е клиника.
 
Закрепвали  ги с лекарствата, препаратите ги даржели в кондиция  месец-два и после неволите с психично болните продължавали. Ще пиша до здравното министерство, закани се управникът на. Църква.
 
В търсене на изход, Петров поиска помощ и от общинската управа на Перник. Грешката му е вярна, защото не само лекарите трябва да се грижат за хората с разстроена психика. Тъкмо Общината е длъжна да осигури социални услуги за тези хора - дневен център, лични и социални асистенти, медиаторски грижи. Ако има кой да ги надзирава да си вземат редовно лекарствата или да са ангажирани със смислени занимания, те не биха изпадали в обострени състояния и биха живяли спокойно заедно с тези, които се имат за нормални.
 
По информация от началника на Психиатричното отделение  в Многопрофилната болница в Перник д-р Даниела Ангелова на постоянен отчет там се водят 6 548 пациенти. Те са на възраст над 18 години, защото по правило по-младите се лекуват в специализираните детски психиатрични клиники. В последно време обаче, разстройствата при по-младите хора зачестяват, коментира д-р Ангелова.
Лечението в отделението е напълно безплатно, независимо дали пациентите са здравно осигурени или не, защото държавата директно финансира дейността в психиатричните отделения, където няма клинични пътеки.
 
Не така е обаче с лекарствата на психично болните. В реимбурсивния списък са включени само лекарствата на тежките случаи. Много от по-леко болните  доброволно се отказват от лекарствата си, защото нямат пари. Често в следствие на това те се усложняват и се стига до болнично лечение.
 
Голям процент от болните са в ремисия, на леко подържащо лечение, но много лесно могат да се усложнят, казва д-р Ангелова.
Житейските ситуации, затрудненията, безработицата могат да ги доведат лесно даже до желание за самоубиство, обясни психиатърът.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.