iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Православен храм засия с нов полилей

Православен храм засия с нов полилей

Храмът "Свети пророк Илия" в пернишкия квартал Мошино е обзаведен с нова утвар, съощиха миряни, които ни изпратиха и снимки.
 
 
На тавана в храма вече грее нов полилей. Със средства на църквата  са купени от гръцка фирма и ново престолно евангелие и поставка за него.Старият полилей е подарен на манастир в кюстендилско.
 
Миналата година храмът направи 170 години. Съграден е през 1839 г. от жителите на тогавашното село Мошино.
 
За да имат своя черква, мошинци трябвало да прибягнат до всевъзможни хитрости, защото каймакаминът, коджабашията и агите заплашили, че ако вдигнат храма, ще им отрежат главите.
 
Местният жител Лазар Иванов подарил овощната си градина и строежът започнал, пише в книгата си "100 години село Мошино" (1939 г.) отец Стоян Йосифов.
 
Самоковският майстор Тошо ръководел градежа, а направата на иконите и иконостаса били поверени на резбаря Коста Вальов, също от Самоков.
 
На турците, които дошли на мястото, мошинци казали, че правят кошара. Когато черквата била готов, за да не я сквернят животните, които влизат вътре, я нарекли кръчма. Местните дори се събирали на чашка вътре, за да заблудят турците. В същото време тайно събирали и криели църковна утвар.
 
За дата на освещаването на новия храм била определена датата 20 юли, в чест на св. пророк Илия. Отец Стоян Йосифов разказва, че местните жители се събрали на вечерна молитва вечерта на 19 юли 1839 г. Негово Високопреподобие архимандрит Йоаникий произнесъл слово, с което насърчил будните селяни в борбата им за самостоятелка църква. Турците разбрали, че са излъгани. На Лазар не му се разминало без бой, но по време на богата гощавка, която мошинци устроили на османлиите, турските управници били склонени да подпишат документ, от който става ясно, че църквата е построена с тяхното знание и разрешение.
 
През 1918 г. мошинци отново строят храм - този път по- голям и красив.
 
В годините на народната власт и по време на изграждането на завода „Благой Попов" храмът е напълно изоставен. Имало е даже идеи да бъде съборен, но боголюбиви люде са го спасили.
С дарителския жест на д-р Богдан Неделков, който родом е от Мошино, но от 60 години живее и работи в САЩ, през 1998 г. черквата е възродена за нов живот. Паметна плоча в храма напомня, че възстановяването му е дар в памет на Неделя и Младен Неделкови и Иванка и Евгени Здравкови от Богдан Младенов Неделков и неговата фамилия.
През 2002 г. д-р Неделков и братята му, които също живеят в САЩ, даряват 22,5 декара гори на кметство Изток. Волята на дарителите е местността да се превърне в парк за отдих на местните жители. Горският имот се намира в кв. Мошино.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.